Cannabis Olie og CBD/THC

[x_image type=”rounded” float=”none” src=”https://md.dk/markiser/cannabisolier.jpg” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover”]

Cannabisolie indeholder cannabinoider der minder om de cannabinoider som vi indeholder selv.

Cannabis er en urt ligesom salvie, mynte eller oregano. Ligesom disse urter og tusindvis af andre planter, er cannabis pakket fuld af terapeutiske farmaceutiske forbindelser, herunder 70 + cannabinoider, 200 + terpenoider og 20 + flavanoids. Mængden af farmaceutisk aktive forbindelser og det store antal af Cannabinoider gør Cannabis til verdens mest potentielle medicin til nogle hundrede sygdomme. Mens en cannabinoid er blevet fundet i folkemedicinen mod forkølelse nemlig det kendte Echinacea, er Cannabis den eneste anden plante kendt for at have Cannabinoider og en virkning på kroppens eget Endocannabinoide system.

Disse phytocannabinoider (phyto = plante) efterligner kemikalier der er naturligt produceret i vores egen krop kaldet endocannabinoider (endo = menneskelige). Gennem videnskaben, har forskere opdaget, at endocannabinoider regulerer og/eller deltager i de vigtigste fysiologiske funktioner i vores krop, herunder sult, smerte modulation, cerebral blodgennemstrømning og temperatur regulering for at nævne nogle få. Det kan ikke overdrives, hvor vigtigt opdagelsen af det endocannabinoide system er til forståelsen af den menneskelige krop og hvordan det virker.

Cannabis indtagelse og sundhedsmæssige effekter jf. klinisk forskning

Cannabis indtages rå som blade i salat, som damp, som piller eller tinktur, mundspray eller bedst som cannabis olie eller ekstraktionsmetoder uden æter, opvarmning eller skadelig påvirkninger, Således at de kemiske forbindelser i Cannabis arbejder sammen for at støtte kroppen imod de infektioner, autoimmune sygdomme og generelle vira som kroppen er er udsat for.

Cannabis olien er ikke på nogen måde sundhedsskadelig, har NUL % dødelighed og har en evne til at støtte genskabelsen af immunforsvaret og  indtages oralt, rektalt eller intravenøst via Hospital eller læge.

Cannabis olie, Medicinsk Cannabis, Cannabis tabletter og Cannabis Sprøjter er de mest forekommende produkter og vi henviser til rådgivningen som foretages af frivillige medlemmer af CBD, Cannabis Brugerforeningen Danmark.

Cannabis Historie

For 5.000 år siden, eller mere, begyndte læger at bruge planter som medicin. Faktisk er de store helbredende traditioner verden (Egyptisk og Kinesisk medicin, Ayurveda Medicin og den vestlige medicin) baseret på den synergistiske anvendelse af planter til helbredelse og lindring.

Medicin eller Cannabis ? Medicinens manglende helbredende effekt

I modsætning hertil står medicin, som har en lindrende effekt, som kan være særdeles gavnlig i en periode, men som ikke har en helbredende effekt. Faktisk kan lægemidler blive godkendt med kun 1% virkningsgrad, hvilket tillige betyder at 99% ingen eller ku ringe livsforlængende virkning har.

De fleste ønsker jo ikke en livsforlængende virkning, men en helbredende virkning.

I kontrast hertil står naturmedicinen med en bedre virkningsgrad.

Tillige er naturmedicin bevist (ved kliniske dobbelt placebo kontrollerede forsøg) at have en symptom nedsættende virkning ved konventionelle statslige metoder til behandling af en lang række sygdomme.

I modsætning hertil er medicinproducenter ofte kommer frem til at virkningen ikke kan forveksles med Placebo effekten, hvorfor et givent medicinsk præparat må videreudvikles før end, at den den endeligt kan godkendes af FDA/EMA m.fl.

Medicin mangler oplysning om virkningsgrader i %

De mest kendte mediciner i verden, som altså dagligt udskrives til brug for syge mennesker er GODKENDT af lokaler sundhedsstyrelser og FDA/EMA med meget små virkningsgrader.

Men disse virkningsgrader bliver IKKE oplyst på indpakningen eller på hjemmesider for medicinske og farmaceutiske virksomheder. Disse fremgår heller ikke af lægemiddelkataloger i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Australien og Asien. Med få undtagelser stilles der ikke minimumskrav til medicinsk effekt i det meste af verden.

Når et givent patent udløber kommer der kopipræparater, men der eksisterer ingen offentlig database om hvordan disse virker

I visse tilfælde er de forskningsmæssige resultater, som er gået forud for en egentlig godkendelse af et præparat kun kendt af den der udsteder godkendelsen. Dette faktum sætter spørgsmålstegn ved den samlede helhedsvurdering ved enhvert medicinsk præparat.

Dette er i særdeleshed, entydigt og ubestridelig, uacceptabelt i et åbent samfund.

Manglende database for virkninger af medicinske patenter og kopipræparater

Dertil kommer tillige at visse medicintyper favoriseres i forhold til kopipræparater med samme eller bedre virkning. Der eksisterer ingen database som kan tilgås af borgere i et givent land som oplyser herom.

Yderligere forholder det sig sådan, at der ikke eksisterer en lovgivning, og dermed rettigheder for syge borgere. De er alene underkastet politiske hensigtserklæringer og servicemål, mens fakta for mange er, at de er hjemsendt på livsforlængende behandling, netop fordi at en egentlig behandling med de FDA/EMA og sundhedsstyrelsens godkendelse ikke virker efter hensigten.

Virkningsgrader og overlevelsesrate for dem der er hjemsendt fra hospitaler til livsforlængende behandling

Dermed er det etablerede sundhedssystem, som er bygget af politikere gennem årene, ikke længere til gavn for borgerne, men til skade for borgerne, fordi der IKKE findes en for borgerne:

 1. en sammenlignelig verificerbar behandlingsmetode
 2. en oplysning om hvilken virkningsgrad en eller flere mediciner har
 3. en sammenligning af bivirkninger ved konventionel medicin
 4. en sammeligning af oprindeligt patenterede produkter og tilsvarende kopipræparaters virkningsgrader i forhold til prisen.
 5. Er det sådan at kopipræparater i virkeligheden virker bedre end originalpræparatet som startede sin udvikling indtil 25 år før kopipræparatet kom på markedet?
 6. En egentlig komparativ database med virkninger og bivirkninger for naturmedicin som ofte har langt flere kliniske dobbelt placebo kontrollerede forsøg på bagen igennem årtier, end en enkelt medicin har det.
 7. Hvorfor må borgere ikke have lov til at få sin sygejournal vurderet af en anden læge? Vi har frit lægevalg ja, men vi må IKKE få andre til at vurdere den første læges eller hospitals udsagn. Dette strider mod al sundheds fornuft, Danmarks retsprincipper og rettigheder.
 8. Via det amerikanske sundhedsministeriums OPEN SOURCE, OPEN PATIENT JOURNAL er dette muligt, og koster ikke det danske samfund licensbetalinger, fordi det  netop er Open Source og transportable sygejournaler kan vandre fra læger til sygehuse eller omvendt uden grænser.

Naturpræparater uden tilsætningsstoffer er tyskernes foretrukne medicin

I Tyskland kan man købe både Cannabis, Homøopatiske præparater, Økologiske og Demeter mærkede produkter samt naturmedicin på Apoteket. Det samme gør sig gældende i snart alle amerikanske  stater, Canada, dele af sydeuropa og sydamerika, Asien og Australien.

Dette gælder IKKE i Danmark hvor en streng kost tilskudsordning, en favorisering af apotekere, hospitaler og læger samt en dedikeret forbudspolitik, i modsætning til en lempelse medfører at mange danskere er overladt til tilfældige ofte kriminelle leverandører.

Hertil står i kontrast mange naturmediciner og utallige patenter fra regeringer og de etablerede medicinske/farmaceutiske virksomheders patenter på egenskaber som ethvert hjemmedyrket præparat har mere end enkelte kliniske forsøg gang på gang har vist sig at have en given effekt.

Hvorfor denne forskelsbehandling? når man kan dyrke plante eller købe ekstrakter fra planter som har højere virkningsgrad på givne diagnoser? Svaret fortaber sig i lægepraksis og statslig sundheds bestyrelse (Sundhedsstyrelsen).

Manglende VAREFAKTA for medicin

Med en sådan information kan man jo ønske sig både bedre indblik i den forskning som er foregået forud for et givent præparat’s godkendelse og samtidigt bør medicinalbranchen orientere sig imod at lave en VAREFAKTA ordning der bestræber sig på, at oplyse hvor mange procents virkningsgrad hver enkelt medicin i virkelighedens verden har. At undlade at oplyse om sådant, vil i givet fald svarer til, at vi ikke varedeklarere alt det andet vi til dagligt putter i munden, hvorfor vi kan sammenligne en sådan tilstand med et ureguleret markeden fra før år 1950.

Denne skæve sundhedsmæssige vurdering er på et eller andet tidspunkt gået tabt i Sundhedsstyrelsen til gavn for medicinalindustriens profit og/eller hensyn til den danske beskæftigelse, hvorfor en sådan holdning hører til, i mange generationer forud for vor tid.

Cannabis videnskaben har hjulpet os med at forstå den synergistiske virkning, som de forskellige cannabinoider har på hinanden, og hvordan de terpenoider og flavonoider kan gøre forskellige cannabinoider mere kraftfulde og / eller reducere psykotrope påvirkninger af THC.

Den største biologisk aktive kemiske forbindelse i cannabis Δ9-tetrahydrocannabinol (delta-9-tetrahydrocannabinol), er almindeligvis benævnt THC eller Medicinsk THC men det er nu indenfor CBD  at planten er langt mere udbredt som præventiv samt aktiv behandling og lindring af en lang række af autoimmune og ikke autoimmune sygdomme såsom sklerose, gigt, psoriasis, kræft og diabetes. Forskningen har gjort planten lovlig i halvdelen af USA’s stater og i flere europæiske stater benyttes Cannabis produkter på hospitaler, ligesom flere cannabis midler nu fås som medicin på recept fra egen læge.

Cannabis / Marihuana er:

 • en af de mest farmakologisk aktive planter på planeten
 • et af de sikreste lægemidler – sikrere end aspirin
 • mindre vanedannende end koffein og nikotin
 • tåles godt af et stort flertal af befolkningen, 99,5 %
 • har nul % dødelighed
 • cannabis dræber visse typer kræftceller og er den mest potentielle medicintype for helbredelse og behandling af bivirkninger og symptomer fra f.eks. kemoterapi
 • cannabis jf. USA’s Sundhedsstyrelsen en “

Cannabis historie og udbredelse i dagligt indtag

Mennesker har været både Cannabis og hash forbrugende de sidste 5.000 år, men i det 20. århundrede var der en stigning i dens anvendelse til rekreative, religiøse eller åndelige og medicinske formål.

Det anslås, at omkring 11 procent af verdens voksne befolkning bruger cannabis årligt og 0,6 procent dagligt. Besiddelse, brug eller salg af psykoaktive cannabis-produkter blev ulovligt i de fleste dele af verden i det tidlige 20. århundrede. Siden da har nogle lande intensiveret håndhævelsen af cannabis forbud, mens andre har reduceret prioriteringen af håndhævelsen hvorfor det er lovligt i mange lande. Fremstilling af Cannabis produkter er forbudt i flere lande men også godkendt i mange stater i USA og i få stater i EU.

Dog anvendes Cannabis CBD og THC på mange offentlige hospitaler i hele verden også i hele Danmark.

Cannabis og den kliniske forskning

Cannabis er en af de mest helbredende planter i verden ikke kun ved kræft men ved hele kendte 340 sygdomme. Samtidigt er Cannabis CBD produkter et af de sundeste og virksome kosttilskud i verden. Planten er en af de planter som har flest anvendelsesmetoder i verden.

Den har i årtusinder været anvendt indenfor helbredelse og behandling, men benyttes også til at bygge huse, til dyrefoder og i industrien som tilsætningsprodukt. Cannabis er samtidigt det mest brugte rusmiddel (foruden kaffe, alkohol og nikotin) og i Danmark kategoriseres Hash som narkotika.

Af synonymer til Cannabis kan nævnes Hash, Pot, Hamp, Marihuana, Skunk og Joint og Cannabis indeholder kun én art, men planten er målrettet mod sit indhold af THC og CBD.  De fleste cannabis-arter er dog krydset og indenholder både Indica- og Sativa-gener.

Cannabidiol er et ikke-psykoaktivt stof, som forsinker nedbrydelsen af THC i kroppen, samtidig med at det modvirker den euforiske rus effekt. Natural Medical produkter er baseret på:

 • Cannabis Sativa giver høje koncentrationer af THC.
 • Cannabis Indica giver høje koncentrationer af CBD (Cannabidiol), som er en isomer af THC.

Her er de 3 mest almindelige hampe planter, deres oprindelse og navne (De originalt tildelte navne)

Olie-Indica-Sativa-Ruderalis

Cannabis Sativa for THC Olie/Medicinsk Cannabis

 • Oprindelse: Indien
 • Morfologi: Taller (> 1,5 m) end deres korte og tætbygget Afghanica fætre, med sparser grene og mindre tætte knopper / blomster.
 • Fysiologi: Længere blomstrende tid mellem ni og fjorten uger. Minimal frosttolerance med en moderat produktion af harpiks.
 • Kemi: Meget større THC end CBD og andre cannabinoider, dette fører til “hovedet højt” mange brugere rapport.
 • Psykoaktivitet: Stimulering.

Cannabis Indica for CBD olie

 • Oprindelse: Centralasien (Afghanistan, Turkestan, Pakistan)
 • Morfologi: Kortere (<1,5 m) end Indica stammer med tætte grene med bredere blade, og meget tættere knopper / blomster
 • Fysiologi: Kortere blomstringstid, så lidt som syv til ni uger. God frost tolerance med høj harpiks produktion. Afghanica stammer kan være modtagelige for skimmel grundet hvordan tætte knopper og grene er.
 • Kemi: Mere variable end Indica stammer. THC er ofte stadig fremherskende cannabinoid men nogle stammer har 1: 1-forhold, og nogle kan have endnu højere CBD end THC.
 • Psykoaktivitet: Sederende.

Cannabis Ruderalis

 • Oprindelse: Normalt vildtlevende eller vilde fra det centrale Rusland. Fra Europa eller Centralasien.
 • Morfologi: Variabel, afhængig af oprindelse.
 • Fysiologi: Den blomstrende tid er kort og variable, udviser mange sorter autoflowering træk (blomstring uafhængigt af sol cykler). Moderat frost tolerance med relativt lav harpiks produktion.
 • Kemi: Mere CBD end THC. Fremtrædende terpener omfatter caryophyllen og myrcen, hvilket giver disse stammer en blomstret smag og duft.
 • Psykoaktivitet: Mikromal

Selvom Sativa, Indica og Ruderalis er 3 meget forskellige og 3 forskellige familier af cannabis planten, er de alle mulige at avle til forskellige formål. Hvad dette betyder er, at der nu er mange stammer derude, der besidder de kvaliteter af flere familier. Vores frø banker og avlere kan dermed tilpasse sorter efter behov.

Cannabis Hybrid (Natural Medic)

De fleste sorter som sælges i dag, er hybrider af to eller flere stammer, såsom Jack Herer (en tre-vejs kryds af Skunk# 1, Haze, og Northern Lights # 5). De forskellige numre efter strain navne er forskellige fænotyper af stammen; effektivt de samme genetik, men med små forskelle, ligesom søskende. Du kan have en hybrid af hybrider samt, det behøver ikke at være rene Indicas og Sativas blandinger.

CBD Olie

Til bekæmpelse af sygdomme generelt er der ingen hjælp at hente i sundhedssystemet, da dette er symptombehandling. Derfor er en kostomlægning det vigtigste, og man kan tage CBD OLIE som præventivt og immunopbyggende forsvar. Som Medicin har Cannabis været til hjælp for patienter med en lang række af generelle sygdomme.

Klinisk forskning og behandler resultater viser at planten er sit ry værdigt. Endnu flere uafhængige resultater bekræfter dette.

Ekstraktion kan gøres med olivenolie, ethanol, eller CO2, og andre ikke-polære at semipolær opløsningsmidler, men især dyrkningsmåde, sorter og krydsninger og ekstraktionsmetoden er altafgørende for kvaliteten og herunder koncentrationen af THC og CBD i olien.

Hash og Pot kan være meget skadeligt hvis det ryges. Vi kan midlertidigt ikke anbefale rygning af Cannabis f.eks. som hash og pot idet det menes at være tyve gange mere kræftfremkaldende end tobaksrygning.

Risikoen for at få kræft anslås til at være omkring 400 gange større for en person, der ryger hash, end for én, der slet ikke ryger. Dette er dog kun tilfældet hvis man ryger hash (hash er et bearbejdet produkt af cannabis-planten), som normalt blandes med tobak. At ryge cannabis-planten rent ser derimod ikke ud til at være skadeligt for lungerne og bevis mangler for at skunk/marihuana er direkte kræftfremkaldende. Dog anbefaler vi alene indtagelse af Cannabis oralt via olie eller mundhulespray for Dem som benytter Cannabis til oral indtagelse. Dette er fordi der ved forbrændingen også produceres andre skadelige biprodukter som optages i kroppen og over tid kan vise sig at have skadelige konsekvenser.

Cannabis historie:

 1. I Siberien har man fundet Cannabis frø i 5.000 år gamle gravmonumenter.
 2. De tidligste historiske referencer til Cannabis som rusmiddel findes i Kina. Kejser Shên-Nung omtaler plantens psykiske virkninger i sin berømte farmakopé fra 2000 f.Kr. I oldtidens Grækenland fremgår det i Homers Iliaden, at Helena gav Telemakos cannabis som gave, mens historikeren Herodot detaljeret fortæller om de nomadiske skyteres brug af cannabis i begravelsesceremonier.
 3. Rituel brug af cannabis kendes i hinduismen og i zoroastrisk religion, samt blandt asiatiske shamaner.
 4. Inden for islam brugte visse sufisekter cannabis som et rusmiddel omkring år 1000, og i løbet af kort tid blev hash udbredt blandt hele den muslimske befolkning.
 5. Araberne brugte først og fremmest cannabis i form af hash. I Afrika syd for Sahara i perioden frem til den europæiske kolonisering i 19. århundrede, indtog man cannabis i form af tørrede blade.
 6. Cannabis blev indført til Vesten i 16. århundrede. Portugiserne tog cannabis-planten med til sine kolonier i Brasilien, mens spaniolerne dyrkede planten i Chile.[3]
 7. Fra det nordøstlige Brasilien har brugen af cannabis spredt sig nordover til Venezuela, Panama og Mexico, hvor navnet “marihuana” oprindeligt opstod.
 8. Indiske kontraktarbejdere var de første, som brugte hamp som rusmiddel i de britiske kolonier på de caribiske øer i løbet af 1800’erne. Både i Caribien og i Indien sørgede briterne for at regulere og afgiftsbelægge omsætningen af cannabis. Fra Trinidad og Jamaica er cannabis blevet indført til Sydstaterne i USA, og omkring år 1900 var cannabis et almindeligt rusmiddel i de miljøer i New Orleans, hvor jazzmusikken så småt var ved at opstå.[4]
 9. Mexicanske landarbejdere bragte både cannabis og navnet marihuana med sig til Sydstaterne. Formidlingen blev senere nært knyttet til jazzmusikken. Jazzmiljøene formidlede også cannabisbrugen videre til Europa.[5]
 10. I Frankrig blev brugen af hash for alvor kendt efter Napoleons invasion af Egypten. I Paris etablerede en gruppe kunstnere i 1845 Le Club des Hachichins (Hashrygernes klub). Som medlemmer var forfatterne Alexandre Dumas, som har leveret en livlig skildring af hashrusen i romanen Greven af Monte Cristo, og Charles Baudelaire, som skildrer forskellige rusmidler i bogen De kunstige paradiser. (En tilsvarende norsk litterær skildring findes i Asbjørnsen og Moes folkeeventyr Giske, som er fortællingen om en kone, der falder i søvn i hampmarken og dermed ender i en sindstilstand, som til forveksling ligner en psykedelisk rus.)
 11. Fra midten af det nittende århundrede var Grækenland et vigtigt producentland for hash, med betydelig eksport til blandt andet Egypten. Brugen af hash var især udbredt i kystbyerne, og knyttet til den populære rembetika-musik.[6]
 12. Også i England dukkede brugen af cannabisprodukter op i det nittende århundrede, og derudover bragte indvandrere fra kolonierne i det tyvende århundrede deres cannabistraditioner med sig.
 13. Fra 1960 har brugen af cannabis været knyttet til nye kulturelle og politiske strømninger, og forskellige cannabispræparater bruges i dag over hele verden. Cannabispræparaternes popularitet som rusmiddel overgås kun af alkohol.[Kilde mangler]
 14. I religiøs sammenhæng er cannabis et vigtigt sakrament inden for Rastafari religionen.
 15. Medlemmer af hadza-stammen i Tanzania ryger cannabis.

[content_band style="color: #fff;" bg_image="https://md.dk/markiser/hemp-field-jpg.jpg" parallax="true" border="all" inner_container="true"] [custom_headline style="margin-top: 0; color: #fff;" level="h1" looks_like="h1"]Cannabidiol[/custom_headline]
Cannabidiol & Cannabis produkter forventes at benyttes af 3% af verdens befolkning i år 2020 og er anerkendt i dag af danske hospitaler og sygdomsforeninger. Flere mediciner på recept som bygger på virkningen af Cannabisplantens aktive indhold af CBD & THC. [/content_band]

Cannabis indtagelse:

Den almindeligste måde at indtage cannabis på, er ved at ryge eller spise det. Den hurtigste virkning kommer ved at ryge det. Midler til at indtage det, omfatter bl.a bong, chillum eller andre former for pibe, eller en såkaldt “joint” (cigaret af cannabis, ofte iblandet tobak). Ved fordøjelse tager det længere mellem indtag og til rusen indtræffer, men rusen varer til gengæld længere.

Det er i de seneste årtier også blevet almindeligt at bruge såkaldte fordampere (vaporizers), hvor basisindholdet THC fordamper ved ca. 200 °C, og dampen inhaleres. Fordampere er lovligt i salg og det oprindelige formål med dem var kun at ryge urter. Med fordampere opstår en hurtig virkning uden lungeskadende rygning. Eftersom fordampere ikke overfører stoffer med et højere kogepunkt end 200 °C, bliver virkningen ikke den samme som ved forbrænding; ændringen (forstærkningen) af sensoriske indtryk udebliver.

Cannabis Olie

hampeolie eller cannabisolie er lavet af hamp-planten Cannabis Sativa eller Cannabis Indica). De forskellige dele af planten kan spises, ryges eller indtages på anden vis. Planten indeholder i modificeret form flere psykoaktive substanser, hvoraf de mest kendte nok er tetrahydrocannabinol (THC) og cannabidiol (CBD).

Cannabis er et af verdens mest benyttede rusmidler, og kun alkohol, nikotin og koffein er mere udbredte[Kilde mangler]. Cannabis bliver sædvanligvis fremstillet af plantesorterne Cannabis indica, Cannabis sativa eller af forskellige hybrider af de to sorter. De almindeligste former af cannabis er hash, som er et sekret, og marihuana eller skunk, som er topskud eller blade. Det er også muligt at fremstille cannabis-olie. Fremstilling og omsætning af cannabis er forbudt i de fleste lande.[Kilde mangler]

Familien Cannabis indeholder kun én art, men med flere identificerede varianter. Cannabis sativa kan have høje koncentrationer af THC. Cannabis indica har plejet[Forklar yderligere] at have et lavere indhold af THC end Cannabis sativa, men har til gengæld også et højere indhold af cannabidiol, som er en isomer af THC. Cannabidiol er et ikke-psykoaktivt stof, som forsinker nedbrydelsen af THC i kroppen, samtidig med at det modvirker den euforiske ruseffekt. Cannabis ruderalis, også kaldet Cannabis sativa var. spontanea, har et lavt indhold af psykoaktive stoffer i forhold til de andre planter i gruppen. Den tåler et meget hårdere klima og bliver i rusmiljøer krydset med sorter af Cannabis sativa. De fleste cannabis-arter er dog krydset og indenholder både indica- og sativa-gener.

Det er i de seneste årtier også blevet almindeligt at bruge såkaldte fordampere (vaporizers), hvor basisindholdet THC fordamper ved ca. 200 °C, og dampen inhaleres. Fordampere er lovligt i salg. Med fordampere opstår en hurtig virkning uden lungeskadende rygning. Da fordampere ikke overfører stoffer med et højere kogepunkt end 200 °C, bliver virkningen ikke den samme som ved forbrænding; ændringen (forstærkningen) af sensoriske indtryk udebliver.

Cannabidiol (CBD)

Cannabidiol CBD er en af mindst 85 aktive cannabinoider identificeret i cannabis. Phytocannabinoider tegner sig for op til ca. 40% af ekstraktionen. CBD anses generelt for at have et bredere anvendelsesområde for potentielle medicinske anvendelser end tetrahydrocannabinol (THC) men man bør være iagttagende overfor følge fakta:

 • THC olie og CBD Olie bør være produceret ved en ekstraktionsmetode som er CO2 ekstraktion eller mild opvarmning
 • THC olie og CBD Olie bør være fra økologiske jordbrug for at undgå pesticider
 • THC olie og CBD Olie bør aldrig være sort, men fra lysebrun, rødlig over til brun
 • THC olie og CBD Olie bør aldrig købes i håndkøb fra pushere, idet disse oftest er tilknyttet rockermiljøer der som bekendt ikke er kendt for hverken kvalitetskontrol eller varefakta

Cannabis har følgende klinisk forskningsmæssige referencer:

Generelt kan man sige der er foretaget kliniske studier i næsten alle større lande igennem de sidste århundreder og de fleste referencer er i USA hvor en stor del af staterne har lovliggjort brugen.

Reference oversigt:

Den største og mest anerkendte forskningsmæssige database er under det amerikanske sundshedsvæsen med 14.611 referencer under: http://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=cannabis på PUBMED.

<eMedic>Cannabis Science<eMedic>

“Cannabis is the single most versatile herbal remedy, and the most useful plant on Earth. No other single plant contains as wide a range of medically active herbal constituents.” Dr. Ethan Russo Ethan Russo, MD, Neurologist, Psychopharmacology researcher and former Senior Medical Advisor to GW Pharmaceuticals: 

Cannabis lovgivning i Danmark

Hash til rygning til eget forbrug er ulovligt. Besiddelse af mindre end 9 gram cannabis kan udløse en bøde på 2000 kroner første gang, 3000 kroner for anden forseelse, og 4000 kroner for tredje forseelse. I det meste af landet og på Christiania sælges en del Cannabis produkter som menes at være distribueret via rockermiljøer.

I de senere år, har Københavns Kommune kæmpet for for legalisering af cannabis via statsdrevne coffee-shops, med henblik på at overtage kontrollen over stoffet, der i øjeblikket hovedsageligt leveres af kriminelle rockermiljøer. Disse forslag er dog blevet afvist af et flertal i Folketinget ved flere lejligheder, senest i februar 2014.

Folketingets partier har følgende holdninger til legalisering af hash:

 

PartiHoldningNote
EnhedslistenLegalisering
SFIngen holdningStøtter forsøg med fri hash i København.
Socialistisk Folkepartis Ungdom støtter legalisering.
SocialdemokraterneImod
Radikale VenstreImodVar tidligere for forsøg med fri hash.
Radikal Ungdom støtter legalisering.
VenstreImodMed Venstre’s slogan “Danmarks Liberale Parti” har der været kritik af denne grundlæggende uliberale holdning.

Venstres Ungdom er for legalisering, med henvisning til at det er en liberal grundide at staten ikke skal gribe ind i menneskers frie valg.

KonservativeImod
Liberal AllianceLegaliseringHenviser til at det er en liberal grundide at staten ikke skal gribe ind i menneskers frie valg.
Dansk FolkepartiImod
AlternativetLegalisering

Følgende reference er anvendt foruden Wikipedia:

 1. Fred Gardner: Marijuana Smoking Does Not Cause Lung Cancer, Anderson Valley Advertiser, Wed, 06 Jul 2005, US CA: Column: Marijuana Smoking Does Not Cause Lung Cancer
 2. D.P. Tashkin m.fl: Home (thoracic) Heavy habitual marijuana smoking does not cause an accelerated decline in FEV1 with age], Am. J. Respir. Crit. Care Med., Vol 155, No. 1, 141-148, Jan 1997
 3. D.L. Sherrill; M. Krzyzanowski; J.W. Bloom; M.D. Leibowitz: Respiratory effects of non-tobacco cigarettes: A longitudinal study in general population, International Journal of Epidemiology 20, 132-137, 1991
 4. S.E.G. Fligiel m.fl: Bronchial pathology in chronic marijuana smokers: A light electron microscope study, Journal of Psychoactive Drugs 20, 33-42, 1988
 5. S.E.G. Fligiel m.fl: Pulmonary pathology in marijuana smokers, 43-47, in G. Chesher m.fl. (red.), Marijuana: An International Research Report, Canberra, Australian Government Publishing Service, 1988.
 6. Høeg, Ove Arbo; Våre medisinske planter, Oslo 1984, ISBN 82-7010-156-7
 7. Samuelsson, Gunnar: Drugs of Natural Orgin, A Textbook of Pharmacognosy, Södertälje, 1992, ISBN 91-86274-42-2
 8. Prenatal Marijuana Exposure and Neonatal Outcomes in Jamaica: An Ethnographic Study, Pediatrics, February 1994, Volume 93, Number 2, pp. 254-260
 9. Vindheim, Jan B. Inn i hampen. Oslo 2000, Futurum Forlag, ISBN 82-90367-11-2 Vindheimgarnets hampesider
 10. Cannabis and MS – A Warning (på engelsk) fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 17. august 2012)
 11. Daly, Robert C. (26. oktober, 2004). Cannabis Compound Abuse. emedicine from WebMD. Hentet 2012-07-15.
 12. Abel, Ernest L. (1980): Marihuana – the First Twelve Thousand Years. New York; The Plenum Press. 214 ff.
 13. Vindheim, Jan B. (2000): Inn i Hampen. Oslo, Futurum Forlag. ISBN 82-90367-11-2. s. 135
 14. Stefanis et al: «Sociocultural and Epidemiological Aspects of Hashish Use in Greece», i Rubin (red.): Cannabis and Culture. Hague 1975, Mouton Press.
 15. “Make it a mad Monday for Christiania’s Big 4-0”. Copenhagen Post (Copenhagen). September 22, 2011.
 16. Linton, Leyla (March 17, 2004). “Danish police arrest 53 in drugs raid on Christiania”. The Independent (London).
 17. Massive haul at Christiania police raid fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 8. august 2011)
 18. Hver tredje nordmann har prøvd å røyke hasj fra Dagsavisen fra Internet Archives Wayback Machine (arkiveret 19. februar 2006)
 19. Cannabis og cannabinoider i klinisk praksis fra MS-Portalen (Websted ikke længere tilgængeligt)
 20. Bruk av cannabis er første skritt fra Den Norske Legeforening
 21. Norsk Cannabisforum
 22. Bekendtgørelse af Lov om euforiserende stoffer
 23. Lov om ophævelse af revisionsbestemmelser vedrørende lov om euforiserende stoffer og borgerlig straffelovs § 191
[share title="Share this Post" facebook="true" twitter="true" google_plus="true" linkedin="true" pinterest="true" reddit="true" email="true"]